Представяне на проект Еразъм+ “Европейски дигитални практики”

На 22.12.2021 ученици от 12 клас в ПГМЕЕ представиха пред преподаватели и гости презентация, в която подробно споделиха своето посещение в Римини, Италия. То се осъществи по програма Еразъм+ и беше на тема “Европейски дигитални практики”.  В периода 03.07 – 18.07.2021 група от 14 ученика, специалности „Микропроцесорна техника“ и „Компютърни мрежи“ от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника гр.Бургас,под ръководството на  преподавателите: инж. Никола Чанев и инж. Костадин Терзиев, проведоха практика в Италия.
В рамките на обучението учениците имаха възможността да работят върху собствени проекти на тема “онлайн магазин” под надзора на техният ментор, Симона Ди’Амброзио. Сайтовете бяха изработени на безплатната платформа WordPress. Te се запознаха с това как да инсталират и активират локален уеб сървър на своите компютри, да създадат MySQL база данни като по този начин да гарантират безпроблемната работа на сайта локално. Лесната работа с платформата WordPress и нейната интерактивност бързо грабна интересът на учениците и те успешно създадоха свой онлайн магазин, в който да предлагат желаните от тях стоки. като изработените от тях уеб сайтове презентираха пред гостите в училище.
Част от програмата беше и културно ориентирана – посещение на Сан Марино и Венеция.
При посещението си в Италия учениците имаха възможност да се запознаят с връстници от други държави, които също бяха там за своите учебни практики, като по този начин успяха да упражнят своите езикови умения.
За успешно изпълнената задача им бяха връчени Европас сертификати, затвърждаващи получените от тях знания и отварящи им бъдещи възможности в тяхното професионално развитие.