Състезание „НОВО НАЧАЛО“

Като част от празничната програма за отбелязване на 98 годишнината на ПГМЕЕ беше и състоялото се на 28.04.23г. състезание между учениците от 10е клас, специалност „Ел. обзавеждане на производството“. Финалната изява на курса по електротехника и английски език е по проект подкрепа на Дуалната система на обучение и е под името „НОВО НАЧАЛО“.

В първата част – „Електротехника”,  учениците бяха разделени на 4 отбора по трима ученици, определени чрез теглене на  жребий.

Надпреварата премина в четири кръга:

  • решаване на занимателни и логически задачи;
  • изброяване на думи свързани с електротехниката при дадена начална буква;
  • разчитане наелементите на осветителна инсталация в жилище и  определяне вида и броя им;
  • разчетане  ел.табло, избор на нужните апарати и  подреждане на DIN шина.

За справянето с поставените задачи, състезателите използваха знанията и уменията получени по време на допълнителното си обучение по програмата.

Оценяването беше чрез точки отчитащи времето и точността на изпълнение на задачите. В зависимост от мястото на класиране отборите, участниците  получиха награди, свързани с професията им – фазопоказател и  изолирбанд.

Ученици, които не участваха пряко в състезанието имаха възможността да подкрепят своя отбор фаворит.

Във втората част на състезанието учениците баха разделени на два отбора, представители на двете групи по английски език.  Учениците демонстрираха знания, придобити в часовете за допълнително обучение. След обобщаваща презентация на изученото до момента, започна практическа игра за съчетаване на думи с инструменти. Уменията за говорене на специализиран език бяха показани чрез описание на алгебрични операции. Най- забавната част за всички участници от 10 Е клас  беше  финалното индивидуално състезание в платформата „Quizziz”, спечелено от Стефан Муджуров.

Учениците не само се  забавляваха по – време на състезанието, но показаха и колко много са напреднали в професионалната терминология.