“ПОЛЕЗНАТА МАТЕМАТИКА”: КОГАТО РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ СЕ СЪСТЕЗАВАТ В ИМЕТО НА ЗНАНИЕТО

В духа на вечната загадка и красотата на математиката, нашето училище се превърна в арена на едно изключително и нетрадиционно състезание – “Полезната математика”. Проявата, организирана от ПЕКК по Математика и ИТ в чест на празника на числото пи (14 март), събра заедно ученици и техните родители в спор за интелектуално превъзходство, усмивки и споделени емоции.

Състезателен дух и сърца биещи в унисон

Състезанието беше разделено на три вълнуващи кръга: “Бърз ум”, в който отборите последователно направиха своя избор на категория и отговаряха на по четири въпроса, а времето за мислене беше …кратко.; “Всички говорят за PISA”, където участниците се изправиха пред предизвикателства, инспирирани от известната международна образователна програма PISA; и “Математика с усмивка”, където състезателите се позабавляваха със седем задачи, които изискваха досетливост и логика. Отборът на родителите, съставен от майки и бащи на наши деветокласници, се изправи срещу тима на учениците – момчета от осми, девети, десети и единадесети клас.

Въздухът беше наситен с емоции и хъс за победа, като и двата отбора бяха подкрепяни от вярна публика зад всеки. На този празничен сблъсък се наслаждава и останалата част от аудиторията – още ученици, учители и ръководството на гимназията, като загадките предизвикаха и тях. Събитието не само демонстрира мощта на математическите знания, но и засили връзката между училищното общество и семействата, показвайки, че ученето може да бъде истинско забавление.

Няма победени, само победители

В тази надпревара, в крайна сметка, победени нямаше. Всеки участник получи специален подарък като знак на признание за усилията и ентусиазма, който внесе в състезанието. Това беше ден, в който учители, ученици и родители заедно доказаха, че споделянето на знания, усмивки и емоции е най-голямото достижение.

Събитието “Полезната математика” остави незабравим отпечатък в сърцата на всички присъстващи и послужи като напомняне за важността на образованието, общността и радостта от общото преживяване. В този дух на сътрудничество и взаимопомощ, Механото широко отвори врати към едно ново измерение на обучението, където ученето прескача рамките на класната стая и се превръща в приключение, споделено с близки и приятели.

В крайна сметка, “Полезната математика” не беше само състезание; то беше празник на ума, сърцето и общността, който ще остане в историята на нашето училище като пример за това, как знанието и любовта към ученето могат да обединят хора от всякакви възрасти, затова и накрая се разделихме с „До скоро“.