СЪСТЕЗАНИЕ „ЧУДНИЯТ СВЯТ НА МАТЕМАТИКАТА“

На 19.03.2018г. в ПГМЕЕ се проведе състезание „Чудният свят на математиката“, публична изява на клубовете „В света на математиката“ с ръководител госпожа Йорданова и „Архимед“ с ръководител госпожа Даниела Живкова по проекта „Твоят час“, посветено на 14 март-Международен ден на числото ПИ.

Гости на състезанието бяха директорът на училището г-жа Роза Желева, заместник-директорите г-жа Георгиева, г-жа Стоянова и г-жа Бакърджиева, г-жа Бедрова – психолог на училището, преподаватели и ученици от професионални гимназии от Полша, Италия, Португалия и Кипър, учители и ученици от нашето училище.

Състезателите бяха разделени на два отбора с капитани Калоян от XIIз и Дончо от XIIи клас, които отговаряха на въпроси, поднесени по интересен начин на мултимедия с програма, изработена от Валери от Xи  клас под ръководството на г-жа Ваня Янкова. Чаровните водещи Елена от Xи и Мартин от Xи клас задаваха въпроси в пет кръга: „Вълшебното число ПИ“, „Ами сега?“, „Забавна математика“, „Вкусът на математиката“ и „Колелото на късмета“. Журито бе в състав: председател инж. Роза Желева и членове госпожа Георгиева и госпожа Щерева.

Учениците запознаха присъстващите с любопитни факти за числото π,  разказаха за историята на числото ПИ, за математиците Архимед и Лудолф Ван Цейлен, за приложението на ПИ в живота, за връзката между математическото число с други предмети и изкуства, приложението на ПИ при измерването на ъгли в радиани.

Публиката се включи много активно и емоционално в решаването на логическите  и музикалните задачи.

Състезанието бе спечелено от отбор I с капитан Дончо. Госпожа Желева поздрави отборите и връчи награди на победителите, както и грамоти на всички участници.

Отборите доказаха на всички, че математиката е интересна наука и е навсякъде около нас!