ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В ПГМЕЕ

По традиция Европейски ден на спорта в училище се превръща в своеобразен празник за всички. Този път обаче забавлението беше повече и това се получи от невероятната колаборация на спортни игри, здравословно хранене и разделно събиране на отпадъци.

Как се случва това?

Ето как. Всеки участник в спортните срещи по волейбол, баскетбол, тенис на маса и футбол, както и участниците във фитнес демонстрациите бяха възнаградени със сезонни плодове. За бегачите в щафетата традиционната палка (щафета), изцяло в тематиката на мероприятието, беше заменена с моркови и банани, които в края на надпреварата се превърнаха в здравословна закуска за момчетата. Ако за играта „Пиян картоф“ сте чували, че се използва топка, да знаете, че става и с истински картоф. Е, накрая почерпката беше с грозде, за да може сладостта му да допълни настроението, което се създаде с тази промяна в правилата. За момичетата на Механото имаше специални игри за ловкост и пъргавина. В първата игра се състезаваха по двойки, като всяка участничка от отбора трябваше да измине определено разстояние с купа, пълна със сушени плодове и ядки, върху главата си, а в средата на дестинацията, преди да предаде подноса, първата трябваше да захрани съотборничката си с плодчета или ядки каквито и колкото е посочено на тайно листче. Във втората игра, след преминаването с подскоци през обръчи разположени на земята, момичетата трябваше да отмерят на електронна везна количества ленено семе, киноа и овесени ядки взети от здравословни рецепти за хранене. Важен фактори за класирането беше точността в изпълнението на задачите. Накрая всички се почерпиха с разнообразните ядки и сушени плодове, които бяха част от тяхното първо изпитание. Игрите изискваха от момичетата да са бързи, да са ловки, да са съобразителни… и те им го дадоха, като гарнираха всичко това и със своя чар.

Споменахте и разделно събиране на отпадъци?

О, желанието за спорт и физическа активност може да се съчетае и с това. В добре познатото спортно изпитание „скачане с чували“, в което по принцип краят е след достигане на финалната линия, беше тематично обновено. В него участниците трябваше да разпределят отпадъците, които носеха по време на скачането със себе си в непрозрачни торби, в предварително подредени контейнери за разделно събиране на отпадъци. Прецизността на разпределянето беше допълнение към изискването за бързина. Естествено и тук състезателите се почерпиха с плодове.

Надписа, който ще срещнете в този момент, в любимите компютърни игри е Game Over. И тук играта свърши, но само за този ден. Остана вкуса на здравословната храна, спомена от това как умело бяха съчетани полезното с приятното, неповторимите емоции, удовлетворението от отдадеността на учениците към спорта и не на последно място гордостта от всеотдайната работаа на колегите по физическо възпитание и спорти непознати, без които този празник на спорта нямаше да се случи.