„ЕЛЕКТРОННИ ВОЙНИ“: ОТВЪД ЗНАНИЕТО – ПРИКЛЮЧЕНИЕ В ПГМЕЕ

На 23 април, в рамките на празничната седмица в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас, се проведе изключително вълнуващото и образователно събитие – виртуалният куиз „Електронни войни“. Организиран от ПЕКК математика и информационни технологии, това събитие предложи на учениците не просто състезание, но и пътуване из дълбините на знанието и творческото мислене.

Полето на „сражение“ се простираше зад шест сейфа. Всичко започна с кратка поредица от въпроси, която послужи като въведение във формата на играта и даде възможност на победителя от нея да избере първия сейф за отключване. Това начално предизвикателство постави високите стандарти за остатъка от двубоя, като настрои участниците за сериозна конкуренция, но и за забавление.

В състезанието участваха общо 12 отбора, съставени от по двама ученици. В рамките на куиза, отборите се изправиха пред шест сейфа, всеки от които криеше задачи на различни теми – от света на технологиите, спорта и историята на ПГМЕЕ, до логически пъзели и любопитни факти от различни области. Всеки въпрос беше създаден така, че не само да тества знанията на участниците, но и да развива тяхното логическо мислене и внимание към детайлите.

Освен конкурентен, куизът имаше и силно образователно измерение. Правилните отговори бяха не само посочени, а и обяснени и илюстрирани. По този начин, участието в „Електронни войни“ се превърна в уникална възможност за учене чрез игра, където знанието беше представено по интерактивен и атрактивен начин.

Състезанието беше изключително напрегнато и всяка точка беше от решаващо значение. Победителите в тази надпревара за знания и съобразителност бяха:

Стилян Калоянов и Виктор Йорданов от 10з клас – заслужено заеха първо място.

Тодор Иванов от 10з клас и Георги Георгиев от 11з клас – оспорвано второ място.

Братята Мартин и Иван Кръстеви /8и и 12з клас/ – заеха трето място, като показаха, че уменията и творческото мислене могат да се развиват независимо от възрастта.

Наградите на отборите, заели челната тройка, бяха връчени лично от директора на ПГМЕЕ, инж. Роза Желева, която поздрави и всички участници за тяхното старание и постижения.

„Електронни войни“ в Механото доказа, че образованието може да бъде вълнуващо и мотивиращо. Събитието изостри апетита на учениците за знания, разви тяхната способност за бързо мислене и показа, че истинското образование е не само в натрупването на факти, но и в умението да мислим критично и творчески. В „Електронни войни“ всеки участник откри, че истинската победа е в новите знания и възможността да израстеш като целеустремен и любознателен човек.