КРОНОШПАН ЕООД И ЕЛКАБЕЛ AД  В ПАРТНЬОРСКИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С  УЧЕНИЦИТЕ НА ПГМЕЕ

Дуалната форма на обучение заложена в учебния план за специалност Електрообзавеждане на производството, позволи на учениците от Xe клас на ПГМЕЕ да реализират своето  първо посещение в едно от водещите предприятия за град Бургас и в същото време фирма партньор за гимназията – Елкабел АД

Традицията беше спазена благодарение на любезните домакини и учениците бяха посрещнати от  г-жа Мариана Добрева (HR), която ги запозна с историята и структурата на завода.

Благодарение на г-жа Жени Цонева (еколог във фирмата) стана ясно, че чрез прилагането на всеобхватни стратегии, фирмата работи в посока за защита на околната среда като гарантира наследство за бъдещите поколения. Елкабел държи на опазването на околната среда и на разделното събиране на отпадъчните продукти от производството и това беше показано на учениците.

След задължителния инструктаж по ТБ и ОТ направен от инж. Бекир Бекир, започна обиколката в различните производствени цехове.

Учениците за първи път успяха да прекрачат прага на акредитираната лаборатория за изпитване на кабели, където инж. Станимир Щерионов обясни видовете изпитвания, които се правят на всеки един кабел, който се произвежда там. Кабелите с по-големи сечения могат да се изпитват  до 200кV, като има възможност да се променя изпитвателното напрежение  според типа и сечението /40-70 кV/. След това инж. Калоян Самоковлиев, главен инженер на завода и наставник на работещите в момента ученици от 11 клас, запозна  бъдещите стажанти с машините и тяхното управление.

По целия производствен процес от изтеглянето на жилата, усукване, полагане на различните слоеве изолация, екранирането на кабелите и подготовката за пласмент ни преведе инж. Иван Войнов – началник производство. Видяхме и как се изпитват вече произведените кабели преди да излязат от завода и да достигнат до пазара и към крайния потребител.

Кроношпан България ЕООД – водещ производител в дървопреработвателната промишленост, беше друг домакин на учениците от ПГМЕЕ. Вежливо посрещнати от Велина Караниколова (HR) и инж. Николай Величков, учениците се запознаха с кратката историята и мащабния проект на Кроношпан на територията на страната, спецификата на работа на завода в Бургас. Инж. Величков, главен енергетик и наставник на момчетата от 12 клас, ни запозна с видовете съоръжения на територията на Кроношпан от производството на ел. енергия от ФЕЦ за собствени нужди до различните машини и други консуматори на ел.енергия.

След направения задължителен инструктаж за такива обекти и облечани в специална екипировка, съпровождани от Пламен Димов и Васил Господинов, отговарящи за безопасността по време на работа в завода, десетокласниците преминаха през целия производствен процес от дървен материал до готова продукция.

В различните цехове инж. Величков обърна внимание на електрозахранването на всички машини и съоръжения, които бяха там. На всяка машина имаше обозначено какво е захранването и как се осъществява резервното захранване с цел безопасност. Посетихме и лабораторията за изпитване на готовата продукция, където ни бе демонстрирано изпитване на плоскостите на натиск и опън.

На финала посетихме ел.работилницата, а след това част от момчетата имаха възможност да се качат в автомобила на пожарната и да управляват водната струя за гасене на пожари.

Доволни от двете посещения на едни от водещите в област Бургас фирми, натрупали първи впечатления как се случват нещата в производството, учениците си тръгнаха с подаръци от всяка фирма. Важни са и придобитите знания, които ще им бъдат полезни в часовете по теория през предстоящата учебна година. Сега остана нелеката задача да направят своя избор къде да провеждат своята практика. Преподавателите по специални предмети, инж. Румяна Момчилова и инж. Албена Колева, придружили учениците, гарантират за това да спомогнат за професионалното развитие на едни бъдещи специалисти.