23 АПРИЛ – ДЕН НА АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК

През 2010 г. Организацията на обединените нации определя в знак на признание шест дни посветени на шестте официални езика на ООН (френски, китайски, английски, испански, руски и арабски), за да привлече вниманието към историята, културата и постиженията на всеки един от тях. 23 април е избран за Ден на английския език, тъй като на този ден се отбелязва рождението и смъртта на Уилям Шекспир, известен английски драматург и поет.

На 22 април, първият ден от празничната седмица на ПГМЕЕ, ученици от випуск девети клас под ръководството на г-жа Станимира Танева посветиха един учебен час, за да се запознаят с историята на английския език, да си припомнят биографията и произведенията на Уилям Шекспир и различния произход на думите в английския език. На урока присъстваха инж. Роза Желева – директор на ПГМЕЕ, г-жа Румяна Георгиева – ЗДУД в ПГМЕЕ, г-жа Надя Николова – ЗДУД в ПГМЕЕ и колеги.

Под формата на интерактивни дейности на няколко онлайн образователни платформи учениците първо разкриха личността на Шекспир, скрита в последователно появяващи се ключови думи и изрази. След това гледаха филм, посветен на живота и делото на драматурга и подреждаха в правилен ред отделните етапи от живота му. Следващата задача също не затрудни учениците – те с лекота поставиха на точните им места на линията на времето отделните етапи в историята на английския език. Произходът на думите в езика беше представен с две дейности – откриване на думи, употребени от Шекспир за първи път, в решетка с букви и подреждане на думи според техния произход.

Часът приключи с кратък тест върху информацията, която беше представена по време на урока. Учениците се справиха отлично, като по този начин доказаха, че иновативните и интерактивни методи при поднасяне на учебно съдържание привличат и задържат вниманието на учениците и водят до трайни знания.