Урок по оптимизъм и свободолюбие

На 17.05.2021 г. в Конферентната  зала  на Регионална библиотека „П.К. Яворов” – гр. Бургас се проведе изнесен иновативен урок с ученици от 8 и клас в ПГМЕЕ – гр. Бургас, посветен на творчеството на Христо Фотев. Целите на урока бяха насочени към: събуждане на интерес към творчеството на поета, да се уважава духът на Христо Фотев, мощната му метафорика, за да се види дълбочината и многостранността на поезията му, да се внуши любов към поезията.

Специални гости на този урок бяха: Христо Симеонов, Христо Димитров – Хиндо, Кирил Гоцев – автори на филма „Озарение”, директорът на ПГМЕЕ – гр. Бургас – инж. Роза Желева, зам. – директорът на ПГМЕЕ – Н. Николова и др.

Пред затаилата дъх аудитория от гости и ученици пръв говори Христо Симеонов – режисьор на документалния филм. Той изрази емоционално радостта си от първата среща с ученици в Регионалната библиотека. Сподели, че четири стихотворения стоят в основата на филма. Лентата има за цел да проследи една малка част от вдъхновението на Христо Фотев. Тя е за невидимото, божественото озарение, което прави от стихотворението творба, пълна с чувства и проникновение „Моят глас – каза Христо Симеонов – звучи в прочувственото произнасяне на стихове на Христо Фотев”.

С огромен интерес ученици и гости изгледаха филма „Озарение”.

Съществува ли вдъхновението и как докосва поета Христо Фотев? На този въпрос отговори другият съсценарист Христо Димитров – Хиндо. Той говори за ролята на поезията и поета в живота на човека и обществото. „Поезията е дума, която идва не толкова от ума, колкото от сърцето. Самият живот диша в поезията – това го знаят всички. Благодарение на поезията на Фотев можем да усетим по – дълбоко пълнотата на живота с неговите радости и скърби, които са необходими за нашето вътрешно израстване. В крайна сметка с няколко реда той успява да накара човек да усети целия свят”. В лентата звучи гласът на автора и историята на всеки един стих за момента на озарение, в който е роден. Те са записани от Кирил Гоцев през 1983 г. Включени са и картини на Хиндо и скулптурите на Никола Станчев, посветени на поета.

Кирил Гоцев сподели своите емоции, свързани с личните срещи с поета Христо Фотев – в гр. Созопол и в гр. Бургас. „Поезията играе специална роля в човешкия живот.Тя позволява по – широко преживяване на пълнотата на живота, възпитава у човека чувството за съпричастност на времето, формира активна житейска позиция”.Вълнуващ бе неговият разказ за „старите магнетофонни ленти”, защо са включени във филма точно тези четири стихотворения.

Очаровани от изключителното внимание,проявено от учениците, те отговаряха на зададените им въпроси.

Директорът на ПГМЕЕ – гр. Бургас – инж. Роза Желева благодари от сърце на авторите на филма и развълнувано сподели: „Искрено се надявам този ден и нашата среща за всички нас да останат в паметта ни като добър и щастлив ден, прекаран с нашите ученици и с творчеството на изключителния Христо Фотев. Всичко добро! До следващия път!”.

Учениците от 8 и клас,удовлетворени от срещата с творците, коментираха: „Струваше ни се,че писането на поезия е все едно да можеш  да летиш като птица. Това не можем да го научим, но всеки един от нас може да се научи да разбира поезията”.