24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

24 май е светъл и жизнерадостен празник, какъвто другите народи нямат, почит към делото на Светите братя и техните последователи.

За пръв път празник се организира през 1851 г. в Пловдив на11 май, а  от 1916 г., след въвеждането на Григорианския календар, се чества на 24 май. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г.

Безспорно най-великото дело на Константин-Кирил Философ и Методий е създаването на славянската азбука и преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, с което защитават правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Днес на кирилица пишат около 300 милиона души по света – българи, сърби, черногорци, руснаци, украинци, белоруси.

 През 1980 година светите братя са обявени от папа Йоан-Павел II за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици.

24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност.

Ученици от всички паралелки на випуск VIII клас на ПГМЕЕ – град Бургас, заедно с г-жа Роза Желева – директор на училището, г-жа Румяна Георгиева и г-жа Надя Николова – зам.-директори, както и класните ръководители на осмите класове, изразиха почитта си към първоучителите, като поднесоха венец и цветя на паметника им в Морската градина на Бургас.  Там те изпълниха и вълнуващ рецитал,  посветен на този празничен ден. Вечният химн на Светите братя Кирил и Методий отново звучи и ни зове да бъдем заедно. Песента, която ни съпътства в майския ден, е нашият поклон пред безсмъртното дело на славянските учители. С нея съпреживяваме радостта и възторга от стореното преди единадесет века, чрез нея почитаме святото начало, от което тръгва българската народност.

Честит празник!