На 30 ноември 2022г. се проведе ден на отворените врати в Бургаски свободен университет. На него бяха поканени ученици от бургаските училища. Посещението започна със запознаване с различните факултети и специалности, всеки от които имаше изготвен демонстрационен щанд. Най-интересен за учениците от ПГМЕЕ беше именно техническият. Там те се запознаха с макети на соларна инсталация, като беше демонстриран прост и ефективен метод за следене на движението на слънцето през деня. На същият щанд беше демонстрирана и най-обещаващата зелена технология на бъдещето – водородна клетка.

Деканът доц. д-р. инж. Сейменлийски любезно предостави възможност на възпитаниците на ПГМЕЕ да се запознаят от близо с лабораториите и материалната база на университета. В учебен кабинет по електротехника учениците имаха възможност да видят богат набор от макети по специалността. Също така имаха възможност да се срещнат с реална и функционираща слънчева инсталация за добив на електроенергия. На нея можеха да се видят живи данни от текущото производство на електроенергия както и генерираното до този момент на годишна база.
В кабинет по електро обзавеждане учениците се запознаха с различен набор от измервателна апаратура както и реални експонати на оборудване монтирано в подстанции – токови и напреженови трансформатори, разеденители и др. В същият кабинет се провеждат и занятия по техническа безопасност, като беше направена демонстрация на учебен макет, който в контролирана среда да демонстрира усещането при попадане под напрежение. Всеки от учениците имаше възможност да придобие представа, като сам регулира силата на тока, какъв ефект оказва това върху човешкото тяло.

По време на обиколката учениците на ПГМЕЕ се запознаха и с различни преподаватели, които разказаха за дейностите, специалностите и условията за обучение в университета.